Ledere

Sterk og verdig markering

Vi har mye vi kan være stolte av her i Nittedal. Vi har flott natur, er relativt fredelig og vi har sluppet unna store og opprivende konflikter.

I mange kommuner har det vært opprivende konflikter rundt dette med flaggheising i forbindelse med Pride. Så ikke i Nittedal.

Da kommunestyret for fire år siden vedtok flagging under Pride-uka, var det en nesten enstemmig kommunestyre som vedtok dette. Bare KrF og Frp stemte i mot.

I 2021 ble det fra Milla Skaug Ødegaard senere samme år ble tatt initiativ til felles markering av flaggheisingen, ble det holdt tale av daværende ordfører Inge Solli. stilte de fleste av bygdas politiske partier opp.

Ja så rørende enige har bygdas partier, med unntak av KrF vært om dette, at de ifjor lot valgkamp være valgkamp for en dag og stilte opp til felles fotografering ved Pride-benken utenfor Flammen.

For første gang i historien ble det på lørdag arrangert Pride-tog her i bygda. Fire år etter at en håndfull fremmøtte bivånet den første flaggheisingen, stilte flere hundre nittedøler opp til tog. Toget gikk fra Bjertnes forbi Mosenteret, deretter forbi den kommunale flaggstangen ved rådhuset og opp til Flammen.

Det var en sterk og verdig markering av retten til kjærlighet vi så i Nittedal på lørdag. Flere hundre mennesker i tog for retten til å elske den man vil. Men det var også en sterk markering av at i Nittedal står vi sammen om denne retten.

Som det ble sagt fra appellantene under årets flaggheising; i Nittedal kan du elske hvem du vil. Uavhengig av kjønn og legning, her kan du elske hvem du vil. Du er rett og slett fri til å være deg selv, være den du er med hvem du vil.

Samtidig som man gleder seg over at vi endelig har fått til et skikkelig opptog, er det også tid for refleksjon. En refleksjon over at kampen for retten til å vise sin kjærlighet, retten til å være den man er, fremdeles i 2024 kan utløse så mye hat – hat som ytrer seg ved brenning av regnbueflagget og voldelige angrep mot en fredelig hyllest til det største av alt – kjærligheten.

Så la oss være stolte av at i Nittedal så slår man ring rundt retten til å være den man er, og ikke minst, retten til å elske hvem man vil. Uavhengig av kjønn, etnisitet eller legning – i Nittedal verner vi om retten til å elske den man vil.

Pride er en markering av stolthet. Man skal være stolt over den man er, uansett. Man skal slippe å skamme seg over sin legning. For kjærligheten kjenner i virkeligheten ingen grenser.

Størst av alt er kjærligheten heter det i Bibelen. Ingen ting har større sprengkraft enn kjærligheten, den kan sprenge grenser.

Så ses vi i toget neste år?