Krim

Slik unngår du påskeinnbrudd

Fra pandemiåret 2021 til 2023 økte innbrudd med 70 prosent, og gjennomsnittserstatningen er på 40.000 kroner. Boliginnbrudd er på vei opp igjen, men det er foreløpig ikke på samme nivå som for 10 år siden.

Antall innbrudd falt mye under pandemien, men tendensen nå er veldig negativ. Tallene gjelder private hus forsikret i Gjensidige.

– Tyvene liker å slå til når folk er bortrest, og da kan påskeferie være et attraktivt tidspunkt, sier produktutvikler Andreas Økland Amundsen i Gjensidige. Samtidig viser ulike tall at påsken ikke skiller seg vesentlig ut, innbrudd skjer også når folk er hjemme.

Andreas Økland Amundsen
Foto: Gjensidige

– Tyvene stjeler mest lett omsettelige verdigjenstander, PCer, telefoner, sykler, merkeklær, gull/sølv, kontanter, TV og annet elektronisk utstyr, sportsutstyr og verktøy, forteller han.

Be naboen om hjelp

Forsikringsselskapets råd til deg som reiser bort i påsken er at du lar det se ut som du er hjemme. Be naboen ta inn posten din og se etter huset. Du kan også be naboen om å legge noen søppelposer i dunken din. En tom søppeldunk, særlig hvis den er tom over flere dager, er et sikkert tegn på at eier av huset er bortreist. Ha på noen utelys. Dette kan redusere sjansen for innbrudd.

Andre ting du kan gjøre, er å ikke la verdigjenstander ligge synlig fra vindu. Du bør også avbestille avisen de dagene du er borte.

Det anbefales også å ha tidsbryter til lyset inne og ute. Har du fasttelefon, sørg for å viderekoble den din til mobil eller feriested.

Burde være unødvendig å minne om, men sjekk at dører og vinduer er forsvarlig lukket

Alarm til vaktselskap reduserer sjansen for innbrudd, og kan være en billig forsikring.