InnenriksNyheter

Sjekkeappen Grindr dømt

Grindr er et lokasjonsbasert sosialt nettverk og en mobilapplikasjon for nettdating eller sextreff for homofile, biseksuelle og transpersoner. Applikasjonen kan lastes ned fra Apple App Store og Google Play, og er kompatibelt med operativsystemene iOS og Android. Den finnes i en gratisversjon og en abonnementsversjon kalt Grindr Xtra. Applikasjonen bruker mobiltelefonens geolokasjon, som lar brukerne finne andre brukere i nærheten. Hver bruker lager en profil, og applikasjonen viser en oversikt over andre profiler i nærheten, rangert fra nærmest til lengst borte. Ved å trykke på et bilde, vises profilen til den aktuelle brukeren med mulighet til å chatte, sende bilder og dele nøyaktig posisjon.

Grindr var den første lokasjonsbaserte sosiale nettverk-appen for homofile som ble lansert i iTunes App Store. Siden lanseringen i mars 2009 har Grindr blitt den største dating-appen i verden for homofile, med 27 millioner brukere og 3,6 millioner daglige brukere. Den er tilgjengelig i 196 land.

I 2020 avdekket i 2020 hvordan selskapet delte sensitive personopplysninger med en rekke kommersielle partnere.

Kraftig signal

Nylig falt dommen i tingretten. Der ble selskapet bak appen dømt til å betale 65 millioner kroner, noe Forbrukerrådet omtaler som en svært viktig seier i kampen for å ivareta forbrukeres sikkerhet på nett.

– Kommersiell innsamling, deling og bruk av personopplysninger er ute av kontroll – og blir endelig slått kraftig ned på. Vi er svært glade for at tingretten så tydelig stadfester at Grindrs deling av sensitive personopplysninger med tredjeparter er ulovlig, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.

Blyverket mener dommen sender et kraftig signal til alle selskaper som driver med kommersiell overvåking.

Inger Lise Blyverket
Foto: Forbrukerrådet

– Det er ikke fritt fram å samle inn og dele personopplysninger. Vi forventer at den digitale markedsføringsbransjen som livnærer seg på sporing og profilering av forbrukere gjør grunnleggende endringer for å ivareta forbrukernes rettigheter, sier hun.

– Det finnes en rekke eksempler på hvordan denne typen informasjon brukes i forsøk på å manipulere alt fra politiske valg til å målrette reklame mot personer med avhengighetsproblemer og andre sårbarheter. Informasjonen kan også i verste fall benyttes til forfølgelse av minoritetsgrupper.

Klaget inn i 2020

Forbrukerrådet klaget inn Grindr i 2020 etter å ha avdekket hvordan appen samlet inn og delte sensitive personopplysninger om brukerne med en rekke andre kommersielle aktører, som igjen forbeholdt seg retten til å dele dette videre med potensielt tusenvis av andre selskap, med hensikt om å målrette reklame.

Både Datatilsynet og Personvernnemnda fant at selskapet brøt personopplysningsloven og ila Grindr et gebyr på 65 millioner kroner. Tingretten opprettholder gebyret.

– Regjeringen arbeider med å utrede et forbud mot overvåkningsbasert markedsføring. Grindr-saken viser hvor viktig det er å iverksette strukturelle endringer mot en bransje som lever av kommersiell overvåkning av forbrukere, sier Inger Lise Blyverket.

Vurderer anke

Grindr sier i en kommentar at de er skuffet over dommen. Etter deres mening er det feil å bli dømt etter en personvernpraksis som ble fulgt frem til 2020. Selskapet bak appen sier de siden den gang har forbedret sin personvernpolitikk, og i dag har en robust personvernpolitikk.

– Vi mener at samtykkepraksisen vår for personvern alltid har vært i samsvar med regelverket, men vi har forbedret den betydelig siden 2020, sier personvernombud Kelly Peterson Miranda i Grindr til digi.no.

Grindr mener også det er urettferdig at de blir dømt når andre datingapper og sosiale nettverk ikke blir det.

Kelly Peterson Miranda sier de nå vil gjennom rettens avgjørelse og vurdere mulig anke.

Følg Extraavisen på facebook!