Nyheter

Livsfarlig kaos i Rafah

– Folk i Gaza var allerede så godt som innesperret, og med stengingen av Rafah-grensen er Gaza nærmest hermetisk lukket, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge.

Rafah-grensen har vært en livline på så mange måter. En viktig åre for nødhjelp, og en hub for det humanitære arbeidet. En kollega i Rafah fortalte meg i dag tidlig at pasienter som sto i kø for å komme seg over til Egypt for livsviktig behandling, nå er innesperret i Gaza. De siste timenes utvikling i Gaza kan få katastrofale følger for veldig mange mennesker, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge

CARE jobber i tett samarbeid med palestinske sivile organisasjoner for å hjelpe folk med vann, helsetilbud og annen nødhjelp. 

Full kontroll

– En av hovedutfordringene vi har sett de siste månedene, er at altfor lite hjelp får lov til å krysse grensen. Når Rafah nå er stengt, innebærer det at Israel har full kontroll over samtlige grenseposter. Folk var allerede innesperret, og med dette er Gaza nærmest hermetisk lukket. Det er særdeles alvorlig dersom grensene forblir lukket også for de som trenger livsviktig helsehjelp de ikke kan få inne i Gaza, sier Bertinussen.

Det er snakk over 75.000 sårede i denne krigen. Mange av disse trenger avansert medisinsk hjelp.

– Med stengingen av Rafah blir det veldig vanskelig for internasjonale hjelpearbeidere, som er i Gaza, å komme seg ut nå. Og det blir enda vanskeligere for hjelpearbeidere å komme inn, sier Bertinussen.  

CAREs ansatte i Gaza forteller om en kaotisk og uoversiktlig situasjon.  

– Folk flykter på esler og kjerrer, og prøvd å få med seg så mye som mulig av det de kommer til å trenge. For en ting er hva de drar fra, men en annen ting er hva de drar til. Det er stor usikkerhet blant folk om hva som venter dem, og om hvor de egentlig skal dra, sier Bertinussen.  

Områdene i Rafah som folk flykter fra nå, er jordbruksområder hvor mat produseres i Gaza. 

– Mange har oppholdt seg så lenge i Rafah nå at de har klart å stable en form for dagligliv på beina. Folk må dra fra høner og kaniner, og hvis de har klart å så noe, får de ikke høstet det nå. Befolkningen står allerede overfor en sultkatastrofe, sier Bertinussen.

Følg Extraavisen på facebook!